De waarde van de dollar ging maandag verder omlaag. Op de markt galmt de ongekend harde inauguratiespeech van president Donald Trump van afgelopen vrijdag nog na. Later op de dag richt hij zijn pijlen op verschillende handelsdeals, als voorbeeld van zijn aangekondigde Amerika-eerstbeleid.
Zijn protectionistische boodschap roept vragen op over de rol die de VS de komende jaren internationaal willen spelen. Trump voegt meteen de daad bij het woord door een Aziatisch handelsverdrag in te trekken, en een soortgelijk verdrag in Noord-Amerika opnieuw onder de loep te nemen.
Ook herhaalde Trump dat hij van plan is hoge grensbelastingen op te leggen aan bedrijven die producten in willen voeren in de VS. In een ontmoeting met bestuurders van bedrijven als Tesla, US Steel, Dow Chemical en Lockheed in het Witte Huis beloofde hij dat binnenlandse productie juist op kortingen kan rekenen.
De dollar zakte maandag onder meer weg ten opzichte van de euro, die daalde tot ongeveer 0,93 euro per dollar. Daarmee bereikte de Amerikaanse munt de laagste waarde sinds begin december. De onzekerheid over Trump zorgde ook voor een grotere vraag naar veilig geachte beleggingen als goud.
,,De heftigheid van de speech van Trump zorgt ervoor dat ook andere delen van zijn campagneretoriek weer onder de loep worden genomen'', concludeerde een analist van UBS. ,,Het ziet ernaar uit dat Trump zijn toon niet matigt.''
Dow Jones vlak, McDonald's zakt
De aandelenbeurzen in New York zijn maandag zonder grote uitslagen aan de week begonnen. Beleggers verwerken cijfers van oliedienstverlener Halliburton en fastfoodconcern McDonald's. Verder zijn de markten nog in de ban van de inauguratie van president Donald Trump.
De Dow-Jonesindex stond in de openingsminuten 0,1 procent lager op 19.815 punten. De bredere S&P 500 daalde ook 0,1 procent tot 2269 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging een fractie omhoog naar 5558 punten.
McDonald's wist met zijn kwartaalcijfers de verwachtingen van analisten te overtreffen, maar leverde desondanks 1,5 procent in. De verkopen in filialen die langer dan een jaar open zijn namen wereldwijd sterker toe dan kenners hadden gedacht. Wel zwakte de opmars van het 'all day breakfast' wat af.
De Europese beurzen stonden maandag in de middaghandel in de min. In Amsterdam ontpopte Philips Lighting zich na een mooie openingswinst als grote verliezer. Verder vielen financiële fondsen in Europa in negatieve zin op.
Philips Lighting op laag pitje
De AEX noteerde kort na de opening van de Amerikaanse beurzen 0,3 procent lager op 484,38 punten. De MidKap ging 0,3 procent omhoog naar 687,03 punten. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,3 tot 0,5 procent.
Bij Philips Lighting ging na een voortvarende start al snel het licht uit. Het aandeel was met een verlies van 2 procent de grootste daler in de MidKap. Het dividend en de inkoop van aandelen die Philips Lighting aankondigde boden toch geen tegenwicht aan de licht teleurstellende cijfers van het bedrijf.
TMG won bij de kleinere fondsen 2,3 procent tot 5,94 euro. John de Mol is bereid om 5,90 euro per aandeel TMG te betalen, 65 eurocent meer dan het Belgische Mediahuis en de familie Van Puijenbroek tot dusver op tafel hebben gelegd. Het tegenbod komt niet uit de lucht vallen. Vorige week bleek al dat De Mol een belang had opgebouwd in TMG van iets meer dan 20 procent.